The sky is not the limit – KONEs största hissmotor installerad i Skandinavien

KONE Pressmeddelande 28 februari 2023

The sky is not the limit – KONEs största hissmotor installerad i Skandinavien

Det är inte varje dag det skrivs ett stycke hisshistoria – KONEs största hissmotor har för första gången installerats i Skandinavien. Många i trakten av Halden, Norge, kunde beskåda när den nästan 7 ton tunga hissmotorn steg mot himlen.

Är det en fågel, ett flygplan eller är det Superman? Nej, det är KONE:s största hissmotor som är på väg upp mot toppen på Norges högsta byggnad, det nya Nexans-tornet i Halden.

en 6 oktober 2022 kunde många i Halden, Norge uppleva ett vackert skådespel då den gröna skapelsen steg upp mot himlen. Med vindbyar på upp till stormstyrka var spänningen påtaglig. Tack vare noggranna säkerhetsbedömningar och ett engagerat installationsteam kunde motorn hissas upp till toppen av det 150 meter höga tornet, exakt på det schemalagda leveransdatumet.

Byggkoncernen Consto byggde Nexans-tornet på rekordtid. Knappt två månader efter det första spadtaget kunde installationen av de tre hissar som ska gå i tornet påbörjas – KONEs allra största hissmotor MX100 med en lastkapacitet på nästan 9 ton, en MX40-hiss på 4,1 ton och brandhissen NMX20 på 1600 kg.

– Consto kontaktade oss för att installera hissar till Nexans-tornet, och många experter inom KONE, både från Norge och andra länder, involverades för att kunna bedöma projektets komplexitet och hitta optimala tekniska lösningar som uppfyllde Nexans och Constos krav, berättar Tor Engen, KONEs projektledare i Norge.

Detta är Constos näst största projekt någonsin. Under februari 2022 lades beställningen till KONE, och den stora MX100-hissen stod klar under februari 2023 – redo för hissresor hela vägen upp i den 150 meter höga byggnaden.

Har en mindre kusin i Karlskrona

KONE har tidigare levererat hissar till ett liknande projekt – NKTs fabriksbyggnad i Karlskrona, Lighthouse, som är den tredje högsta byggnaden i Sverige. Det projektet har använts som referens för att hitta rätt lösningar för Nexans-tornet, även om den hissmotorn vägde något mindre – 6,5 ton. Eftersom erfarenheten av att lyfta så stora hissar till så hög höjd är begränsad, har det krävts mycket analys och planering för att hitta rätt monteringsmetod, lyftutrustning och inte minst koordinering av logistik.

Om Nexans

Nexans är en fransk industrikoncern som producerar el- och telekablar, däribland fiberoptik. I Norge har de fabriker i Rognan, Halden och Langhus. Det nya tornet är ett tillägg till det befintliga tornet i Halden och det byggs i samband med att fabriken utökas för att kunna producera underhavskablar i Norge. Anläggningen är en av de grönaste Nexans-fabrikerna i världen.Arlanda besöket avblåst

Tyvärr måste vi blåsa av Konepensionärernas vårträff på Arlanda den 21 Mars. Anledningen är mycket dålig anslutning.

PS! Boka in årsmötesresan i er kalender till den 31 maj-1 Juni med Viking Line M/S Cinderella. Vi återkommer inom kort med mer information, brevledes och via hemsidan.

Konepensionärerna / Styrelsen

Nu är det dags för KONE Pensionärsklubbs vårträff 2023!

PS! Planera också in årsmötesresan (se nedan) och glöm inte att betala medlemsavgiften för 2023 (se nedan)

Men först vårträffen

Tisdag den 21 mars kl 10.00 samlas vi vid Meeting Point Terminal 5 plan 2

För en terminalvisning och + Bussvisning av Arlanda flygplats

Efter turen avslutar vi med lunch på Sky City Placa.

Klubben står för kostnaderna.

För eventuella medföljare, fru eller liknande blir kostnaderna 100 kr/pers. För Hangaronds blir avgiften 500kr/pers. Insätts på bankgiro 636-3626

Anmälan till Sven Haglund 076-8161820, sven.haglund@telia.com

Hasse Eriksson 070-5821466, hans.grete43@gmail.com

Anmälan kan också göras via ”KONTAKTA” här på vår hemsida där vi registrera din anmälan och bekräftar den till din e-postadress.

Anmälan senast måndag den 13 mars

OBS. Medtag Svensk leg.

Mycket välkomna önskar vi i KONE Pensionärsklubbs styrelse!

Lite information: Billigaste allternativet att ta sig till Arlanda är med pendeltåget till Märsta och byta till Buss 579 eller 583. Då kan ni åka med SL kortet för 26kr enkel biljett.

Andra alternativ är pendeltåget som går via Arlanda det kostar 132kr enkel resa eller Flygbussarna som kostar 209kr tor. Dyrast är Arlanda express som kostar 420kr tor.  

Medlemsavgiften för 2023, 100kr kan ni sätta in på ovan bankgiro, vänligen ange Ert namn på betalningen för att underlätta vår registeringen

ps. Boka in årsmötet i Er kalender till den 31maj/1juni med Viking Line M/S Cinderella. Vi återkommer om mer information efter vårträffen ds. 

Konepensionärernas styrelsemöte 14/2 2023

I dag träffades konepensionärernas styrelse i KONEs lokaler i Kista för årets första styrelsemöte. Konepensionärernas revisorer fanns också med för att granska förra årets räkenskaper.

Styrelsen diskuterade det kommande årets verksamhet där många idéer och förslag lades fram på bordet. Styrelse kommer att inom kort, brevledes och på vår hemsida informera våra medlemmar om kommande aktiviteter.

Vi fick även ett besök av KONEs säkerhetschef Fredrik Gustafsson som med en selfie presenterad Joel som ny KONE-medarbetare från Kiruna

Nya kvarteret Johanna får KONEs uppkopplade hissar

I hjärtat av centrala Göteborg, utvecklar Hufvudstaden kvarteret Johanna. Nu står det klart att KONE kommer leverera uppkopplade hissar till det nya kvarteret, som ytterligare kommer öka tryggheten för denna moderna mötesplats.

Bild från Hufvudstaden

KONE Pressmeddelande 18 JANUARI 2023

I området Fredstan, ett stenkast från Göteborgs centralstation, ligger kvarteret Johanna bestående av fyra befintliga fastigheter och den så kallade ”Brända tomten” som stått tom sedan en brand år 2005. Här pågår nu Hufvudstadens stora om- och påbyggnadsprojekt med målet att skapa ett modernt och hållbart kvarter avsett för kontor, butiker och restauranglokaler. Hela projektet beräknas stå klart vid årsskiftet 2025–2026.

KONE och totalentreprenören NCC har ingått avtal om att KONE ska leverera hissarna till projektet.

– Vi är oerhört glada och stolta över förtroendet och ser fram mot projektstart under första halvåret 2023, säger Oscar Blomén, försäljningschef på KONE i region Väst. Vi kommer att leverera 14 KONE MonoSpace 700DX-hissar som alla är uppkopplade och därmed förberedda för att kunna lägga till nya digitala tjänster för smarta byggnader, något som varit en viktig del för slutkunden.

Med inbyggd uppkoppling, en inspirerande användarupplevelse och bäst i klassen vad gäller miljöeffektivitet sätter KONE MonoSpace 700 DX-hiss en ny standard för vad en hiss kan vara. KONEs lösningar hjälper byggnader att uppnå certifieringar för gröna byggnader, såsom den internationellt erkända certifieringen BREEAM. Kvarteret Johannas samtliga kontorsytor kommer att uppfylla BREEAM och därmed bidra till en mer trygg och hållbar stadsmiljö.

Läs mer om KONEs uppkopplade hissar på kone.se
Läs mer om kvarteret Johanna på hufvudstaden.se

KONE utrustar nya Hagastadens tunnelbanestation i Stockholm

KONE har ingått avtal med NCC Sverige AB om att leverera en rad PeopleFlow®-lösningar till nya Hagastadens tunnelbanestation i Stockholm, vilket inkluderar elva rulltrappor och sex hissar. NCC Sverige AB är huvudentreprenör för den nya stationen.

Pressmeddelande publicerat 01-19-2023

Hagastaden kommer att bli en levande innerstadsdel med 6000 nya bostäder och 50 000 nya arbetsplatser i Stockholm och Solna. Området utökar Stockholms stadskärna på ett naturligt sätt samtidigt som innerstaden och Solna knyts ihop. Idag är Hagastaden regionens centrum för life science, och kommer att utvecklas till en ny urban stadsdel och innehålla både bostäder och butiker, kulturverksamhet och parker.

KONEs leverans till den nya tunnelbanestationen inkluderar fyra KONE MonoSpace® 700 DX-hissar, två KONE MiniSpace DX snedbanehissar och elva KONE TransitMaster™-rulltrappor.– Vi är stolta över att vara en del av det här projektet och leverera våra innovativa lösningar i syfte att förbättra det urbana personflödet i Stockholm, säger Axel Berkling, KONEs executive vice president i Centrala och Norra Europa.
NCC Sverige AB har fått i uppdrag av Region Stockholm att bygga den nya tunnelbanestationen Hagastaden.

Projektet förväntas vara färdigt år 2028.

KONE bokade ordern under det fjärde kvartalet 2022.

God Jul och Gott nytt år

Julinspirerad äldre hastighetsregulator. Bilden fotograferad och arrangerad av konepensionären Leif Wendel

Vi i klubbstyrelsen vill till Er alla i KONEs pensionärsklubb och till Er som följer oss på vår hemsida och till Er i ledningen på KONE som stöder vår verksamhet.

Till Er alla riktar vi ett stort Tack för det gångna året och önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt 2023.

KONEs pensionärsklubb / styrelsen

”Glada tillrop och kommentarer kan lämnas via ”KONTATA”

KONE kommer att utrusta fas två av tunnelbanelinje 10 i Chongqing, Kina

KONE Corporation, press release, November 23, 2022

KONE har vunnit en order på att leverera en svit av People Flow®-lösningar, inklusive 28 KONE-hissar och 228 KONE-rulltrappor, för en tunnelbanelinje i Chongqing, Kina.

Fas två av Chongqings tunnelbanelinje 10 har en total längd på nästan 10 kilometer, med start från Liyuchi Station och slutar vid Lanhua Road. Det finns åtta stationer, sju tunnelbanestationer och en förhöjd station, inklusive fyra transferstationer. Linjen passerar genom Jiangbei-distriktet, Yuzhong-distriktet och Nan’an-distriktet.

KONEs leverans inkluderar 18 KONE MonoSpace®-hissar, 10 MiniSpace™-hissar och 228 KONE TransitMaster™-rulltrappor. I kontraktet ingår även två års standardunderhåll.

”Vi är glada över att kunna leverera våra lösningar för att förbättra flödet av stadslivet i Chongqing och hjälpa till att göra tunnelbaneresor säkrare och smidigare”, säger Joe Bao, KONEs verkställande vicepresident i Greater China.

Byggnaden utvecklas av Chongqing Rail Transit (Group) Co. Ltd, entreprenören är Chongqing Monorail Engineering Co. Ltd och de ledande arkitekterna är Beijing Urban Construction Design and Research Institute Co. Ltd.

Projektet beräknas vara helt klart i juni 2023. KONE bokade ordern under tredje kvartalet 2022