Hasse Eriksson

2019.10.24

Hasse Eriksson berättade att han började på Asea-Graham 1965 som montör med installation av snedbanehissar och rulltrappor vid Östermalmstorg.

Efter stationens invigning var det dags att testa på att jobba med hissar. Det blev några sommarmånader med låsbyten, linbyten och en del annat under rubriken reparationer.

Hasse fortsatte med att montera hissar bl.a en hiss i Sundbyberg. Därefter bar det iväg till Oslo för en serie av 6 hissar i ett bostadshus. Efter 3 månader i Norge, blev det Sverige med installationer av nya hissar

I juni 1966 bar det av till Svarta havskusten i Bulgarien. Asea-Graham hade sålt ett antal hissar till Balkan Turist. Efter ett antal turer till Bulgarien under 66- 68 på lite olika projekt var Hasse tillbaka i Sverige sommaren 1968. Fram till sommaren 1969 arbetade han med nymontage då han blev erbjuden jobb som arbetsledare.

Som arbetsledare i Stockholm och Uppsala jobbade Hasse fram till våren 1971. Sedan blev det Västerås och ansvar för service och nymontage. Våren 1976 bar det av till Göteborg som produktionschef fram till hösten 1980. Då blev titeln fältproduktionschef. Befattningen innebar ett centralt ansvar för all verksamhet som utfördes av arbetsledare och montörer.

 Under befattningen sorterade även montagemetod utveckling löneformer och kollektivlöner samt förhandlingsansvar för arbetsledarfrågor.

Efter 12 år på den befattningen var det dags att efter 27 år återvända till Norge för 3 år (1992-95).  Befattningen var jämförbar med den som han lämnade i Sverige.

Fram till Hasses pensionering 2007 var de huvudsakliga arbetsuppgifterna koncentrerade till nyinstallation inom KONE Sverige och Skandinavien. Det blev totalt 42 år inom branschen.