Leffes hiss i Tällberg

Ett besök i Tällberg hos KONE pensionären Leif Wendel

Leffe började på KONE i Södertälje 1965. Leffe jobbade under hela sin tid på KONE som servicetekniker eller felsökare som det hette tidigare.

Vid starten i Södertälje hade Leffe hela Sverige som arbetsfält och efter sammanslagningen med Asea Graham i början på 1970-talet blev det norra sidan av Stockholm med Solna och Sundbyberg som utgångspunkt där han var stationerad fram till sin pension efter totalt 40 år med KONE. Leffe gick i pension 2005 då 65 år gammal.

I dag (Maj 2020) är Leffe en välmående KONE-pensionär på 79 år och som bor i hopp med sin hustru Ylva i ett eget hus i Täby, norr om Stockholm.

Leffe har många strängar på sin lyra, han är konstnärligt lagad älskar att pyssla med allt från att rita och måla tavlor, bygga sina speciellt utformade fågelholkar, bygga på sina hus både i Täby och i Tällberg där har också har ett hus nära Siljan. 

Leffe har alltid varit tekniskt intresserad och älskat sitt jobb på KONE. Av det tekniska intresset har han också blivit en samlare av tekniska och mekaniska prylar, inte minst gamla hisstekniska prylar som gamla apparatställ och hastighetsregulatorer m.m.

Leffe har också byggt en egen liten mathiss i huset i Tällberg som går från nedre våning en trappa upp till sovrum och till sin inbyggda balkong med utsikt över Siljan.

Med hissen slipper man att bära förnödenheter till kvällsvikningen i den smala branta trappan upp till övervåningen för att där njuta av solnedgången över Siljan på den inbyggda balkongen som Leffe själv har byggt. Se filmen om ”hissen i Tällberg” .

Leffe har också byggt en egen mathiss hemma i villan i Täby också, Kanske kan jag få återkomma om den vi ett annat tillfälle.

Brorsan  2020-05-05