Vårträff på Ärvingekontoret

17 glada och pigga pensionärer samlades den 4 mars 2020 för årets första träff.

Träffen inleddes med en delikat lunchbuffe’. Ett stort tack till Ramona Grönroos och Sirpa Lindqvist som stod för arrangemanget.

Efter avnjuten lunch fick vi mycket intressant information som beskrivs nedan från Rasmus Anjert (New Elevator Business Director SCA), Daniel Nyman (Modernization Business Director SCA) och Jonas Andrén (Sales New Equipment Business).

Rasmus Anjert inledde med att berätta om KONEs stora engagemang angående säkerheten inom koncernen och att det görs mycket inspektioner ute på fältet för att upprätthålla en hög säkerhet och att säkerhet är allas ansvar.

Digitalisering är en stor del i KONEs hisstänk. Alla nya KONE hissar uppdateras till den nya DX klassen typ: KONE MonoSpace®DX (Digital Experience) där DX sätter en ny standard för hissupplevelsen genom inbyggda uppkopplingar och se till att byggnaden är redo för framtiden och gör hissen ännu smartare med nya molnbaserade lösningar och tjänster som baseras på KONEs öppna API:er. (application programming interface) som gör det lätt att integrera och styra olika enheter, appar och tjänster i systemet.

Vi fick också veta att KONE har sålt 137 nya DX-klassade hissar i SCA, 87 st i Sverige, 5 st i Norge och 45 st i Danmark.

KONEs serviceprogram 24/7 där hissen är uppkopplad mot ”molnet” dygnet runt har nu på ett mycket positivt sätt visat att felanmälningar som ringts in av kunder och användare har på ett år gått ner från 80% till 40% medans de automatiska felanmälningarna via molnet till KONE servicecenter har på samma tid gått upp från 20% till 70%.

Vi fick information om nya spännande projekt i samarbete med NCC i Göteborg och Solna.

Stora utmaningar väntar i Stockholms tunnelbana och Västlänken i Göteborg. Många rulltrappor och hissar skall upphandlas till de nya tunnelbanelinjerna till Barkarby och Nacka. Också många rulltrappor i Stockholms tunnelbanenät skall bytas ut.

Vi fick också veta att 70000 trappuppgångar i äldre 40 o 50 tals bostadshus saknar i dag hiss och att KONE har ett utbyggt program som kallas för EBULI (Existing Building Lift Business), där dessa äldre bostadshus som i dag inte har hiss kan med hjälp av statliga bidrag utrustas med en KONE hiss.

En stor utmaning är också saknaden att hissmontörer, trots hisskolan i Tumba kommer det att saknas många montörer framöver.

KONE Pensionärsklubb vill rikta ett stort Tack till KONEs ledning och till Rasmus, Daniel och Jonas för en mycket informativ och intressant träff och att vi ser fram mot nästa gång vi ses.